IP-telefoni är lika viktig som traditionell telefoni

Idag har Telia haft störningar i sin IP-telefontjänst och det är den andra allvarliga störningen för dem på kort tid. Jag möter dessvärre ofta det här problemet i mitt jobb. IP-telefoni ur ett företagsperspektiv är å ena sidan ett fantastiskt verktyg med många möjligheter till en överkomlig prislapp men samtidigt så blir tekniken mer komplex. IP-telefonerna behöver tillgång till bra internetanslutningar, trafiken behöver komma fram genom routrar och switchar, styrprogramvarorna som används ska fungera på den lokala datorn, med rätt version av Outlook och så vidare. Det blir väldigt många ställen som det kan gå fel på rent tekniskt och det blir sammantaget många olika parter som blandas in i problem i IP-telefoniplattformarna eller kringliggande system.

Men dessutom får jag för mig att många telefonioperatörer inte tar IP-telefoni på samma allvar som traditionell trådburen telefoni. Att Telia och andra större operatörer över huvud taget skulle utsätta sig för risken att drabbas för ett fel som slår ut all traditionell telefoni hos alla kunder i flera timmar låter väldigt osannolikt. Men när det gäller IP-telefoni så är det tydligen en acceptabel risk.

Det menar jag är fel, för kunden blir inte telefonerna mindre viktiga bara för att samtalen överförs via internet istället för via fasta kopparledningar och naturligtvis måste komplexiteten i IP-telefoni balanseras med ännu mer tester och ännu större försiktighet innan till exempel nya programvaruversioner sätts i drift.

Själva använder vi sedan många år en virtuell lösning från den mindre IP-telefoni-operatören Efftel och vi är nöjda, vi har haft få driftstörningar, de driftstörningar som vi råkat ut för har varit kortvariga och vi har alltid fått tydlig information under oplanerade driftstörningar och inför planerat systemunderhåll. Nu tror jag att mycket av den stabiliteten beror på att Efftel inte verkar rota speciellt mycket i vår växellösning, allt enligt principen ”rör inte det som funkar”.